Chrupiące nuggetsy z tofu przygotowane we frytownicy

Skocz do przepisuTe

chrupiące nuggetsy z panierowanego tofu są chrupiące, można je zanurzać w wodzie i są przyjazne dla dzieci. Można je przyrządzić we frytownicy w zaledwie 15 minut.

Jeśli chciałbyś podawać swojej rodzinie więcej białek pochodzenia roślinnego, ale tofu wydaje ci się dziwnym, gąbczastym mostem za daleko, mam dla ciebie przepis!

Bo tak, tofu jest mięciutkie i, spójrzmy prawdzie w oczy, trochę dziwne. Jest to koagulowane białko sojowe, nazwa, która nie sprawi, że dzieci zaczną biegać.

Ale tofu ma magiczną moc przekształcania się (witaj, zatwierdzony przez nastolatków czekoladowy pudding z tofu!

) - tym razem w coś chrupiącego, poręcznego i nadającego się do zanurzenia: Chrupiące panierowane nuggetsy z tofu, które przyrządza się w zaledwie 15 minut we frytownicy.

Jak zrobić chrupiące nuggetsy z tofu

Po pierwsze, ważne jest, aby kupić bardzo twarde tofu

do tego przepisu na nuggetsy z tofu. Tofu występuje w kilku różnych odmianach, ale wyjątkowo twarde jest najtrwalsze. Jest wystarczająco mocne, aby wytrzymać zanurzanie i panierowanie.

Gdzie można kupić tofu?

Szukaj go w dziale "naturalna żywność" w swoim sklepie spożywczym. Jeśli w Twoim sklepie nie ma takiego działu, tofu jest dostępne w dziale chłodniczym, zazwyczaj w grupie z innymi białkami pochodzenia roślinnego, takimi jak wegański ser.
You might also like: Zaaprobowane przez dzieci miseczki z tofu z łatwym sosem orzechowym

Następnie będziesz chciał odcisnąć tofu

, aby usunąć nadmiar wilgoci. Jeśli masz oficjalną prasę do tofu, idź po nią. W przeciwnym razie, oto metoda DIY, której używam:
  • Umieść blok tofu na talerzu pomiędzy ręcznikami papierowymi lub czystymi ręcznikami kuchennymi
  • Połóż coś ciężkiego na wierzchu (ja używam żeliwnej patelni)
  • Pozwól mu odpocząć przez co najmniej godzinę, od czasu do czasu odsączając wilgoć.

Następnie pokrój blok tofu na 10 pasków, a następnie pokrój w poprzek, aby uzyskać 20 nuggetsów.

Namocz je w naczyniu z jedną filiżanką bulionu warzywnego. Możesz pominąć ten krok, jeśli chcesz, ale tofu samo w sobie jest bardzo mdłe, więc nadaje mu to nieco więcej smaku.

You might also like: Veggie Nuggets That Kids LOVE!

W płytkiej misce, ubij jedno jajko. W innym naczyniu (ja lubię używać talerza do pieczenia), wymieszaj razem bułkę tartą i parmezan.

Ostrożnie wyjmij każdą bryłkę tofu z bulionu, zanurz ją w jajku, a następnie umieść w bułce tartej. Łyżeczką nałóż na nie więcej mieszanki z bułki tartej (bądź delikatny - tofu może się kruszyć i rozpadać przy zbyt intensywnym obchodzeniu się z nim).

Spryskać kosz frytownicy sprayem do gotowania i podgrzać do 400 stopni. Umieść połowę nuggetsów w koszu (lub tyle, ile się zmieści bez zachodzenia na siebie). Spryskaj wierzchy oliwą z oliwek w sprayu (oto spray do oliwy, którego używam od lat

) i gotuj przez 15 minut.

Oto jak wyglądają po 15 minutach: smażone w głębokim tłuszczu bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu!

Podawaj od razu lub ustaw na stojaku do chłodzenia, aby cieszyć się nimi później.

Jak podawać nuggetsy z tofu

  • Podawaj je na talerzu z ketchupem lub innym ulubionym dipem, np. sosem BBQ lub musztardą miodową
  • Podawaj je z boku miski z warzywami i ryżem
  • Zapakuj na zimno do pudełek na lunch
Przepis na chrupiące nuggetsy z tofu: Kliknij, aby Tweetnąć

Czy tofu jest dobre dla dzieci?

Tak! Tofu to soja, białko "wysokiej jakości". Oznacza to, że posiada ono wszystkie niezbędne aminokwasy (składniki budulcowe białka), które musimy pozyskiwać z pożywienia. Białko sojowe może mieć również inne unikalne korzyści, takie jak pomoc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL.

Dlaczego kocham moją frytownicę

Kiedyś byłam sceptykiem frytkownicy, traktując ją jako kolejne urządzenie, na które nie miałam miejsca.

I prawdę mówiąc, nie mam na nią miejsca w mojej kuchni. Przechowuję ją na półpiętrze w piwnicy i przynoszę na górę, kiedy jej potrzebuję. Ale to jest warte dodatkowego wysiłku.

Frytownica jest w zasadzie małym piecykiem konwekcyjnym, w którym powietrze krąży wokół jedzenia i gotuje się szybciej niż w zwykłym piekarniku. Ale jego prawdziwą zaletą jest nadawanie chrupiącej tekstury potrawom takim jak frytki czy kurczak bez użycia dużej ilości oleju. Inne zalety:

  • Nagrzewa się znacznie szybciej niż standardowy piekarnik (niektóre modele, takie jak mój Philips XXL Air Fryer, nie wymagają nawet wstępnego nagrzewania)
  • Odgrzewa resztki jedzenia, nie powodując ich rozmiękczenia, jak to ma miejsce w przypadku mikrofalówki.
  • Jest wygodny w użyciu i łatwy w obsłudze dla dzieci.

Wady? Jest duży i może być głośny. I duże modele, takie jak mój, są drogie (dostałem mój za darmo przez historię zrobiłem). Ale ugotowałam w nim tak wiele dobrych rzeczy (w tym, według mojego męża, najlepsze kotlety wieprzowe, jakie kiedykolwiek zrobiłam), że jest to zdecydowanie urządzenie, które polecam.

Continue to Content

Chrupiące nuggetsy z tofu smażone w powietrzu

Plon: 20 nuggetsów Prep Time: 40 minut Czas gotowania: 30 minut Dodatkowy czas: 30 minut Total Time: 1 godzina 40 minut Drukuj

Składniki

  • 1 blok bardzo twardego tofu
  • 1 filiżanka bulionu warzywnego
  • 1/3 (zwał) filiżanki przyprawionej bułki tartej
  • 2 łyżki stołowe tartego parmezanu
  • 1 ubite jajko
  • Spray do gotowania
  • Oliwa z oliwek w sprayu

Instrukcje

  1. Wyciśnij tofu za pomocą prasy do tofu lub w ten sposób: Umieść blok tofu na talerzu pomiędzy ręcznikami papierowymi (lub czystymi ręcznikami kuchennymi) i połóż coś ciężkiego na wierzchu (ja używam żeliwnej patelni) i pozwól mu odpocząć przez 30-60 minut, okresowo odsączając wilgoć.
  2. Pokrój blok tofu w poprzek na 10 pasków, a następnie przekrój je na pół, aby uzyskać w sumie 20 kawałków.
  3. Marynować kawałki w naczyniu z 1 szklanką bulionu warzywnego przez 30 minut.
  4. Wbij jajko do płytkiej miski lub naczynia i dobrze je ubij.
  5. Wymieszaj bułkę tartą i parmezan w drugiej płytkiej misce lub naczyniu.
  6. Wyjmij każdy kawałek tofu z bulionu, obtocz go w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej. Powtórzyć z pozostałymi kawałkami.
  7. Spryskaj kosz frytownicy sprayem do gotowania i rozgrzej ją do 400 stopni.
  8. Ułóż połowę kawałków tofu w koszu (lub tyle, ile zmieści się we frytkownicy bez nakładania się na siebie). Spryskaj wierzchy oliwą z oliwek w sprayu lub sprayem do gotowania.
  9. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij z frytownicy na stojak do chłodzenia lub talerz.
  10. Powtórz z pozostałymi nuggetsami tofu, aż wszystkie będą ugotowane.
  11. Podawać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu pięciu dni.

Uwagi

Aby ponownie podgrzać: Nuggetsy tofu przechowywane w lodówce stracą swoją chrupkość, więc aby przywrócić chrupkość, podgrzej w tosterze lub we frytownicy przez około trzy minuty.

Aby zamrozić: Pozostaw nuggetsy do całkowitego ostygnięcia, a następnie przenieś do torby odpornej na zamrażanie (wyciskając cały nadmiar powietrza) lub pojemnika. Kiedy gotowy do użycia, rozmrażać w lodówce, a następnie ponownie podgrzać za pomocą metod powyżej.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Misto Rozpylacz oleju z szczotkowanego aluminium
  • Philips Premium Digital Airfryer XXL
Informacje żywieniowe:
Plon:20 nuggetsów Wielkość porcji:4 nuggetsy
Ilość na porcję: Kalorie:133TotalFat: 7gTłuszcz nasycony:1.3gTransFat:9gCholesterol:39mgSód:237mgWęglowodany:7gBłonnik:1gCukier:1gBiałko:11g © Sally

Autor