Wszystko o Amla (agrest indyjski)

Indyjski agrest, czyli Amla, to pikantny owoc sezonowy, dostępny w miesiącach zimowych. Jest to owoc z osobliwą mieszanką smaków, zawierającą pięć z sześciu smaków od gorzkiego, ostrego, słodkiego do cierpkiego i kwaśnego i jest znany w Indiach jako pomoc dla zdrowia i urody. Popularnie znany jako Amalki w sanskrycie (podtrzymujący) lub Dhatri (pielęgniarka), ten malutki owoc jest znanym źródłem mocy dobroci, pełnym składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, potas, błonnik, minerały i witaminy.

Amla jest w stanie pomóc w budowie, naprawie i utrzymaniu ludzkiego ciała. Wysoka zawartość witaminy C zapewnia skuteczną syntezę kolagenu, co poprawia stan włosów, paznokci, zębów i skóry. Amla ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wydalniczy, oddechowy, krwionośny, rozrodczy i nerwowy.

Dla osób dorosłych zalecana ilość dziennego spożycia amli to 75-90 mg dziennie.

Wartość odżywcza (100 g)

Energia 58 kilo kalorii

Błonnik 3,4%

Białka 0,5%

Tłuszcz 0,1%

Węglowodany 13.7 g

Wapń 50 %.

Żelazo 1,2 mg

Karoten 9 mikrogramów

Tiamina 0.03mg

Ryboflawina 0.01mg

Nicen 0.2mg

Witamina 600mg

Przepisy

1. Amla chutney

Składniki

Amla 4 szt.

Liście kolendry 2 łyżki

Zielone chilly 2

Mały kawałek imbiru

Szczypta jeery

Szczypta hing

Nasiona Rai (gorczycy) ¼ łyżki

Sól do smaku

Olej, 1 łyżka

Metoda

    Namocz agrest w gorącej wodzie przez pięć minut i obierz go ze skórki. Dodać liście kolendry, zielone chili, imbir, jeera, sól. Umieścić w mikserze i wyrobić pastę bez wody. Podgrzać olej, dodać hing-rai. Wymieszać z nim pastę i zmiksować.

Zawartość odżywcza (porcja 100g)

Węglowodany 75.40%

Białko 0.40%

Tłuszcz 0

2. Amla Sabji

Składniki

Amla ¼ kg

Cebula, drobno posiekana 1

Pasta imbirowo-czosnkowa 1 łyżka

Pasta z zielonego chili 2 łyżki

Nasiona Rai (gorczyca) ½ łyżki

Kilka liści curry (kadipatta)

Haldi (kurkuma w proszku) ¼ łyżki

Czerwone chili w proszku 1 łyżka

Methi (kozieradka) w proszku 3 łyżki

Dhania (kolendra) w proszku 1 łyżka

Jeera (kminek) w proszku ¼ łyżki

Szczypta hing

Sól do smaku

Olej według wymagań

Metoda

    Gotować amlę pod ciśnieniem z filiżanką wody w szybkowarze przez dwa gwizdki. Otworzyć garnek po ustąpieniu ciśnienia, usunąć nasiona amli. Rozgrzać olej na patelni. Dodać hing, rai i kadipatta i pozostawić do rozpryśnięcia.Dodać pastę imbirowo-czosnkową, zieloną pastę chilli, cebulę i smażyć przez kilka minut.Dodać suche masala i mieszać na średnim ogniu.Dodać amlę, sól i dobrze wymieszać. Kiedy zawartość będzie sucha, wyłącz kuchenkę.

Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiać z naszymi ekspertami.

Tags: amla chutneyamla przepisyamla sabjicaroteneindian Gooseberryironniceneriboflavinthiamine

Autor